"Призначення Смілянського гендиректором Укрпошти і його діяльність на цій посаді - це дискредитація західного досвіду реформування", - Вадим Карасьов, український політолог і аналітик

18.08.2016

Після повернення з відпусток Володимир Омелян та Ігор Смілянський продовжать узгодження плану

26 липня міністр інфраструктури Володимир Омелян на телеканалі «112» розповів про нового очільника Укрпошти Ігоря Смілянського:
«У перший день свого призначення він надав план дій і своє бачення, яке ми зараз узгоджуємо всередині міністерства».
Якраз за два місяці перед тим, міністр інфраструктури Володимир Омелян своїм наказом №190 від 25.05.2016 затвердив стратегічний план розвитку УДППЗ "Укрпошта" до 2020 року.
 
 
Стосовно затвердженого Омеляном Стратегічного плану розвитку Укрпошти засоби масової інформації повідомили наступне:

«Затверджена стратегія визначає пріоритетні напрями реформування компанії, способи досягнення поставлених цілей, формує вимоги до розвитку інфраструктури підприємства, використання IT-систем, удосконалення виробничих процесів, а також містить пропозиції щодо регуляторної політики у сфері поштового зв'язку.

Реалізація стратегічного плану розвитку дасть змогу підприємству послідовно і виважено рухатися до поставленої мети - забезпечити компанії сталий розвиток і зайняти провідні позиції на ринку поштових та фінансових послуг.

Стратегія передбачає вдосконалення системи управління компанією, що передбачає завершення корпоратизації підприємства, запровадження системи макрорегіонів, а також побудову вертикально інтегрованої моделі з виділенням окремих бізнес-одиниць за напрямами та подальшого переходу до дивізіональної структури управління.

Читайте також: Ігор Смілянський загубив програму реформування Укрпошти?

У рамках розвитку IT-технологій заплановано автоматизацію всіх робочих місць, створення єдиної централізованої інтегрованої платформи управління підприємством та виробничими процесами, запровадження системи електронної комерції Marketplace, розробку власного мобільного додатка mWallet.

Стратегією також передбачено реформування фінансових послуг, оптимізацію логістичних і мережевих процесів, реформу кадрового потенціалу, вдосконалення системи організації продажів.

Розвиток інфраструктури передбачає побудову та організацію роботи автоматизованих сортувальних центрів оброблення пошти, створення власних фулфілмент-центрів: логістичних складів, які включатимуть такі основні операції як приймання вантажу, зберігання, комплектація, пакування, доставка, сервіс. Крім того, передбачається оновлення та оптимізація автопарку, подальша реалізація програми енергоощадження тощо...»

Скачати цей офіційно затверджений стратегічний план розвитку УДППЗ "Укрпошта" до 2020 року з сайту Мінінфраструктури можна тут.

Через два дні після інтерв'ю «112» Володимир Омелян на сайті Мінінфраструктури повідомив, що «сьогодні відбулась велика зустріч керівництва Міністерства інфраструктури України з представниками міжнародних фінансових інституцій та з міжнародними партнерами. … Окремо було приділено увагу реформуванню Укрпошти. Під час зустрічі генеральний директор УДДПЗ «Укрпошта» Ігор Смілянський представив свою програму реформування підприємства, яке він очолює».


Омелян спостерігає як Смілянський представляє програму реформування Укрпошти
 
Цю неузгоджену програму Смілянський представляв усно, ніхто її в очі не бачив і в руках не тримав, як, до речі, і його план дій і його бачення. Чомусь про існування цих трьох документів розповідає лише міністр інфраструктури Омелян, навіть Смілянський про них жодного разу не згадував.

Таким чином, план дій і бачення Смілянського, які Омелян півтори місяці тому нібито від нього отримав, досі узгоджуються десь всередині міністерства.

Зараз Смілянський на два тижні відбув на відпочинок до США, а Омелян відбув на відпочинок на Мадагаскар. Вони втомилися узгоджувати плани дій Смілянського – тому їм потрібно добряче перепочити, бо щось там ніяк не узгоджується.

Отже, до вересня узгоджений Омеляном план дій Смілянського чекати не варто. Добре, що Омелян передбачливо - ще до призначення Смілянського - своїм наказом №190 від 25.05.2016 затвердив Стратегічний план розвитку УДППЗ "Укрпошта" до 2020 року і тому на підприємстві знають куди рухатися.

Чекаємо повернення видатних стратегів Омеляна та Смілянського з відпусток і нових планів. Не відомо, як розвиватиметься без Омеляна галузь інфраструктури, але якщо з відпустки не повернеться Смілянський, Укрпошта точно не постраждає: стратегічний план розвитку там затверджений, фахівців високого класу вистачає, корпоратизація триває, грошей в І півріччі на реалізацію стратегії вже заробили – ну що ще потрібно державному підприємству для подальшого розвитку?

Лев Донськой, http://h.ua/story/431357/

Див. також:
Игорь Смилянский и образ Остапа Бендера