"Призначення Смілянського гендиректором Укрпошти і його діяльність на цій посаді - це дискредитація західного досвіду реформування", - Вадим Карасьов, український політолог і аналітик

22.08.2016

В Укрпошті знову брешуть - тепер про публічне акціонерне товариство в І кварталі 2017 року

Місяць тому гендиректор Укрпошти Ігор Смілянський бігав по телеефірах і прямо в телевізор брутально брехав про те що нібито ЄБРР чи не завтра надасть підприємству донорську допомогу - "з наступного тижня вперше в історії «Укрпошти»". Фахівці переконували цього базікала, що ЄБРР допомогу нікому не надає - це не благодійна установа, а банк, який надає на пильгових умовах кредити за умови державної гарантії.

Місяць минув - ані донорської ані спонсорської допомоги від ЄБРР, звісно, немає. Напевне, ЄБРР послав далеко цього базікала, бо Смілянський перестав розповідати казочку про дармові гроші від банка. Мо' він не знав, що ЄБРР - це банк?

І ось він вигадав нову казку - скрізь розповідає, що нібито вже в першому кварталі 2017 року “Укрпошта” стане публічним акціонерним товариством. Це неможливо, це нереально, це нездійсненно - втім він скрізь розносить цю маячню! А журналісти вірять! Ті ж самі журналісти, яких нещодавно він обдурив з ЄБРР.

Процес корпоратизації будь-якого підприємства обов'язково складається з чотирьох етапів: підготовчого, інвентаризації, оцінки майна, яке буде включене до статутного капіталу, та завершального. Зараз триває інвентаризація, втім ще навіть не проводилися торги на закупівлю послуг оцінки майна. У кращому випадку, якщо не буде збоїв (а в непутящого Смілянського вони обов'язково будуть), акт оцінки та передавальний баланс будуть підготовлені навесні. Потім триватиме погодження та підготовка низки інших документів, які стануть підставою для здійснення завершального етапу – реєстрації публічного акціонерного товариства.

І весь цей процес, за ідеальних умов, закінчиться не раніше наступного літа.

Незрозуміло, навіщо він постійно бреше і вводить в оману суспільство, органи влади, поштовиків - все одно ця брехня буде швидко викрита. Помітно, що громадянин США Ігор Смілянський дуже поспішає. Це викликає стурбованість, адже Смілянський так і не надав план першечергових заходів із реформування, до того ж відсутня прозорість процесу корпоратизації. Суспільство вже зараз має знати деталі та методику оцінки активів Укрпошти. Поспіх Сілянського наводить на думку, що ця оцінка буде істотно занижена і абсолютно не відображатиме того обсягу транспортно-логістичної інфраструктури та нерухомого майна, які зараз є в Укрпошти.

Все це підтверджує версію, що завдання Смілянського полягає не в розвитку поштового оператора, а в підготовці його до великого дерибану під назвою "приватизація".