"Призначення Смілянського гендиректором Укрпошти і його діяльність на цій посаді - це дискредитація західного досвіду реформування", - Вадим Карасьов, український політолог і аналітик

31.08.2016

Реальна антидержавна діяльність гендиректора Укрпошти Ігоря Смілянського у вигляді шкідництва

Будівля головпоштамту в Симферополі
була капітально відремонтована Укрпоштою у 2012 році
Днями в усіх провідних ЗМІ та інформагенціях України та Росії з’явилася новина про те що український державний банк «Ощадбанк» подав позов проти Росії до міжнародного арбітражного суду у Гаазі щодо відшкодування збитків, завданих банку внаслідок анексії Криму. Сума позовних вимог становить 1 мільярд доларів. Раніше Постійна палата арбітражного суду підтвердила створення арбітражного трибуналу у справі Ощадбанку проти Російської Федерації.

В той же час багато пишуть про антидержавну діяльність гендиректора Укрпошти Ігоря Смілянського. Пишуть про заборону працівникам підприємства виконувати державний гімн на урочистих зборах на честь дня Незалежності, про зухвале невивішування державного прапору на будівлі Укрпошти на Майдані на день Прапора і на день Незалежності, запровадження, в порушення Конституції, на підприємстві цензури і активне застосування російської мови…

Втім, досі не висвітлювався ще один зухвалий випадок антидержавної діяльності громадянина США Ігоря Смілянського.

В 2015 році Уряд  прийняв постанову № 390 щодо проведення міжнародного аудиту 50-и особливо важливих для економіки України держпідприємств, в тому числі Укрпошти. Уряд закликав невідкладно почати аудит для того щоб одержати консолідовану звітність всіх компаній за 2014 рік за міжнародними стандартами, тобто ті  фінансові результати, яким можуть довіряти в світі.

На виконання цієї постанови, Мінінфраструктури видало відповідний Наказ, яким наказується керівникам державних підприємств, що належать до сфери управління Мінінфраструктури, забезпечити проведення аудиту, консалтингу та оцінки майна за 2014 рік.

Відповідно до Постанови Уряду та Наказу УДППЗ Мінінфраструктури, «Укрпошта» провела відкриті торги щодо закупівлі аудиторських послуг з проведення аудиту фінансової звітності підприємства за 2014 рік. За критеріями оцінки була визнана найкращою і акцептована пропозиція компанії «КПМГ Аудит», яка мала провести аудит упродовж 2016 року. «КПМГ Аудит» є українським філіалом відомої міжнародної консалтингової фірми з бездоганною репутацію KPMG, яка є однією з чотирьох найбільших у світі компаній, що надають аудиторські послуги – так званої «Великої четвірки».

З «КПМГ Аудит» були погоджені умови договору, проте замість його підписати, Смілянський, ледь заступивши на посаду гендиректора, відмінив процедуру торгів - тому договір не був укладений. Він аргументував це тим, що аудит за 2014 рік йому не потрібен.

Такі дії Смілянського призвели до невиконання «Укрпоштою» Постанови Уряду № 390. Це вкрай серйозне порушення. Варто згадати чому з'явилася Постанова № 390 – достовірні, міжнародно визнані результати аудиту та оцінки майна за 2014 рік потрібні були Уряду для підготовки позовів проти Російської Федерації в інтересах держави Україна для захисту підприємств державної та інших форм власності, що постраждали від окупації Криму та військових дій на території Донецької і Луганської областей. Саме за 2014 рік – тому що якраз цього року підприємства втратили своє майно на окупованих територіях. Про це неодноразово наголошував Прем’єр-міністр, тому що обов’язок подати такий позов зафіксований в Коаліційній угоді і в Програмі дій Уряду. Також цей аудит був потрібен для підвищення рівня розкриття держкомпаніями інформації та її достовірності, що є одним з найважливіших напрямків реформи системи управління державними компаніями.

Отже вчинок Смілянського стосовно скасування аудиту та оцінки майна за 2014 рік також можна оцінити як антидержавну діяльність.

Раніше такі дії називалися шкідництвом (рос. - "вредительство"). До речі, стаття 61 «Шкідництво» в Кримінальному кодексі України діяла аж до 1993 року. Цей злочин визначався наступним чином:
«Дія або бездіяльність, спрямована до підриву промисловості, транспорту, сільського господарства, грошової системи, торгівлі або інших галузей народного господарства, а так само діяльності державних органів чи громадських організацій з метою ослаблення Радянської держави, якщо це діяння вчинено шляхом використання державних чи громадських підприємств, установ, організацій або шляхом протидіяння їх нормальній роботі, -
карається позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років з конфіскацією майна і з засланням на строк до п'яти років чи без такого».
Таким чином, за свої дії Смілянський відносно недавно міг отримати 15 років.

А якби він це зробив до 1960 року, коли діяла Стаття 54-7 «Шкідництво» Кримінального кодексу УРСР 1927 та 1934 року, його могли б розстріляти або оголосити ворогом трудящих з конфіскацією майна і з позбавленням громадянства. Загалом, дії Смілянського в той час визначалися б як «контрреволюційна діяльність».

Повертаючись до подання державним банком «Ощадбанк» позову проти Росії на суму 1 мільярд доларів, варто нагадати, що державному підприємству «Укрпошта» в Криму належало майна набагато більше ніж в «Ощадбанка».

Але скільки точно майна було втрачено «Укрпоштою» на окупованих територіях, через контрреволюційну діяльність Смілянського ми ще довго не дізнаємося.

Тому, щоб цей вчинок Смілянського, за який колись розстрілювали, не залишився безкарним, хотілося, щоб журналісти запитували в нього не якусь дурню про те як він колись буде встановлювати в поштових відділеннях примірювальні кабінки чи створювати непотрібний державі банк, а задавали йому конкретні питання - чому він зірвав завдання Уряду, яку вартість активів «Укрпошта» втратила в Криму та чому він перешкоджає захисту інтересів підприємства в міжнародних судах.

Лев Донськой,  http://h.ua/story/431665/