"Призначення Смілянського гендиректором Укрпошти і його діяльність на цій посаді - це дискредитація західного досвіду реформування", - Вадим Карасьов, український політолог і аналітик

01.10.2016

Іноземець Ігор Смілянський працює на користь Росії та конкурентів «Укрпошти»?

Игорь Смилянский
Ще до призначення Смілянського гендиректором Укрпошти, деякі медіа стверджували що під час роботи в Росії він співпрацював з ФСБ

У недавній публікації «Реальна антидержавна діяльність гендиректора Укрпошти Ігоря Смілянського у вигляді шкідництва» йшлося про те, що український державний банк «Ощадбанк» подав позов проти Росії до міжнародного арбітражного суду у Гаазі щодо відшкодування збитків, завданих банку внаслідок анексії Криму. Втім, через антидержавну позицію гендиректора Укрпошти Ігоря Смілянського, яка в статті називається шкідництвом, він саботує не лише оцінку майна, втраченого «Укрпоштою» на окупованих територіях, але й перешкоджає захисту інтересів підприємства в міжнародних судах.

Така поведінка громадянина США Смілянського підтверджує не лише тезу про те, що він працює на користь Росії, але й версію, що його було впроваджено на «Укрпошту» на замовлення її конкурента - відомого приватного перевізника - для руйнації державного підприємства.

Саботаж Смілянського знову згадався після свіжої новини про те, що "Укренерго" оцінює реальну вартість втрачених активів у Криму в $800-900 мільйонів.

Повідомлялося, що державна компанія-оператор об'єднаної енергетичної системи України «Укренерго» оцінила вартість активів, які були втрачені після окупації Криму, на суму близько 900 мільйонів доларів. Про це під час процедури підключення лінії електропередач Хмельницької АЕС до Київського енерговузла повідомив в. о. голови компанії Всеволод Ковальчук.

"Якщо рахувати по залишкової вартості майна, яке було на балансі «Укренерго» в Криму, то це близько 1,1 мільярда гривень. Якщо говорити про реальну оціночну вартість, за вирахуванням зносу обладнання, то ця сума складає - 800-900 мільйонів доларів", - сказав Ковальчук.

Також він додав, що однією з основних проблем в судовому позові проти Росії є той факт, що більша частина документації про активи в Криму залишилася в офісі компанії в окупованому Сімферополі. "Ми сьогодні готуємо документацію до проведення тендеру на закупівлю юридичних послуг для позову проти Росії. Також у нас виникла важлива проблема – документи, які підтверджують наше право власності на активи в Криму, залишилися в Сімферополі. Але в реєстрі Фонду держмайна залишилася інформація, яка описує наше майно на окупованій території", - сказав Ковальчук.

Також глава «Укренерго» сподівається, що до кінця цього року буде визначена юридична компанія, яка буде захищати інтереси компанії в судовому позові проти Росії. "Після цього, з початку наступного року, буде розпочата підготовка документів до цього позову", - сказав голова «Укренерго», додавши, що в анексованому Криму компанія втратила близько 15 електричних підстанцій та кілька тисяч кілометрів ліній електропередач напругою 220 і 330 кВ.

Але від балакучого гендиректора «Укрпошти» Ігоря Смілянського ми ніколи не чули ані про оцінку втраченого «Укрпоштою» на окупованих територіях майна, ані про захист інтересів підприємства в міжнародних судах. Така юридична робота на підприємстві при Смілянському була зупинена. Більше за те, Смілянський відмінив відкриті торги щодо закупівлі аудиторських послуг з проведення аудиту фінансової звітності підприємства за 2014 рік.

Варто зауважити, що міжнародно визнані результати аудиту та оцінки майна за 2014 рік потрібні були Уряду для підготовки позовів проти Російської Федерації в інтересах держави Україна для захисту підприємств державної та інших форм власності, що постраждали від окупації Криму та військових дій на території Донецької і Луганської областей. Саме за 2014 рік – тому що того року підприємства втратили своє майно на окупованих територіях.

Отже вчинки Смілянського стосовно скасування аудиту та оцінки майна за 2014 рік та припинення підготовки «Укрпоштою» судового позову проти Росії можна оцінити не лише як антидержавну діяльність, але й як дії, що спрямовані на руйнування державного підприємства на замовлення приватних конкурентів.

Такі антидержавні дії іноземця Смілянського знову заставляють згадати часи його роботи в Росії і звинувачення ЗМІ в його роботі на ФСБ. Наголошувалося, що Смілянський не має загальногромадянського українського паспорта, також він не надавав ніяких документів, наприклад, трудової книжки, з попередніх місць роботи. Досі невідомо на яких підставах він працював в Росії, проте деякі медіа стверджують, що він мав дозвіл на проживання в РФ, заради якого він відмовився від українського громадянства.

При влаштуванні на посаду гендиректора «Укрпошти», Смілянський публічно заявив що не збирається відмовлятися від громадянства США. Його зарплата становить 333 тисячі гривень, втім Смілянський досі не представив план розвитку підприємства на найближчий час. Його скандальне призначення на посаду відбулося через корупційну схему, реалізовану за участі кадрової агенції Talent Advisors. Як відомо, керівник державної комісії, яка в закритому режимі обрала Ігора Смілянського на посаду генерального директора УДППЗ «Укрпошта», одночасно є керівником кадрового агентства Talent Advisors.

Лев Донськой, http://h.ua/story/432490/ 


Читайте на цю тему:
Игорь Смилянский ведет открытую антигосударственную деятельность