"Призначення Смілянського гендиректором Укрпошти і його діяльність на цій посаді - це дискредитація західного досвіду реформування", - Вадим Карасьов, український політолог і аналітик

30.09.2016

У Гройсмана з'явилася підстава звільнити Смілянського за шахрайську закупівлю комп’ютерів без системи ProZorro



Ще влітку Прем’єр-міністр наголосив, що керівників, які не перейдуть на закупівлі через ProZorro, має бути звільнено, втім у наприкіні вересня «Укрпошта» закупила комп’ютери поза системою електронних закупівель ProZorro і без раніше обов’язкової відеотрансляції в онлайн-режимі


Інформаційно-розрахункова дирекція Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта» 22 вересня за результатами двох тендерів замовила у ТОВ «MTI» комп’ютерну техніку на загальну суму 69,5 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель», повідомляє інтернет-видання “Главком“.

Загалом за середньою ціною близько 20 тис. грн було закуплено 3500 комплектів автоматизованих робочих місць відділення зв’язку (АРМ ВЗ) у складі: моноблок, принтер матричний, джерело безперебійного живлення.

Особливість цих конкурсних торгів полягає в тому, що їх було проведено поза системою електронних закупівель ProZorro і без відеотрансляції в онлайн-режимі. Принаймні на офіційному сайті держпідприємства у розділі «Закупівлі», в підрозділі «Графік онлайн-трансляцій проведення закупівель» розміщено оголошення: «У зв’язку із введенням в дію Закону України «Про публічні закупівлі» з 1 квітня 2016 року УДППЗ «Укрпошта» проводить закупівлі через систему електронних торгів ProZorro».

Через відсутність інформації про моделі закупленого обладнання неможливо встановити, чи були АРМ ВЗ закуплені за оптимальними цінами.

Як відомо, 25 грудня 2015 року Верховна Рада прийняла закон про обов’язкове проведення всіх державних закупівель через систему ProZorro з 1 квітня 2016 року для міністерств і великих держкомпаній, а з 1 серпня – для всіх держкомпаній і держорганів.

1 червня, під час засідання уряду, прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що з 1 серпня усі державні закупівлі в Україні мають здійснюватися через систему публічних електронних закупівель ProZorro. Голова уряду наголосив, що керівників, які не перейдуть на закупівлі через ProZorro, має бути звільнено. «Ті, хто у системі державної влади, там, де ми приймаємо рішення про призначення, маємо усіх позвільняти. Це лише відсутність політичної волі і невиконання закону. Причому з публікацією тих, хто не зміг це зробити, – наголосив він. – Якщо у керівника немає політичної волі для того, щоб чесно закуповувати, він не потрібен державі і суспільству. Нехай іде на інший хліб».

27 липня, під час засідання уряду, прем’єр закликав керівників міністерств скасувати раніше оголошені державні тендери, які повинні відбутися до повного переходу на систему електронних закупівель ProZorro. «Я вам всім пропоную скасувати ці тендери, перейти через 1 серпня і почати закупівлі через систему ProZorro», – заявив Гройсман.

Проте нове керівництво «Укрпошти» не дослухалося до закликів Гройсмана і 22 вересня закупило комп’ютерну техніку на загальну суму 69,5 млн грн без застосування системи електронних закупівель ProZorro.

Нагадаємо, з 1 липня генеральним директором УДППЗ «Укрпошта» є громадянин США Ігор Смілянський. Його місячна заробітна плата становить 333 тис. грн.

Також читайте про афериста Смілянського:
До уваги Генпрокурора: сліди злочинців з Укртелекома ведуть на Укрпошту
Скоро украинцев удивят не только назначения в Укрпочте, но и путь по которому ее ведут
Дилетант Смилянский натаскивает для работы в Укрпочте чайника Перцовского
Биография Игоря Смилянского не была главной при его назначении