"Призначення Смілянського гендиректором Укрпошти і його діяльність на цій посаді - це дискредитація західного досвіду реформування", - Вадим Карасьов, український політолог і аналітик

24.10.2016

Політолог розповів про психологію керівника Укрпошти

Експерт пояснив, що великі зарплати закордонних менеджерів, яких запрошують очолити держпідприємства в Україні, не означають що ці люди спроможні щось зробити.­




В Україні модно запрошувати з-за кордону невідомих бухгалтерів чи аудиторів, і вважати їх великими управлінцями. Таку думку в ефірі телеканалу "112-Україна" висловив політолог Тарас Загородній, відповідаючи на запитання ведучого чи прийдуть з-за кордону в Україну на великі зарплати справжні професіонали. Як приклад він навів керівника Укрпошти Ігора Смілянського:

«Халтурників вистачає скрізь. Ми вже знаємо, що велика зарплата не означає що людина спроможна щось зробити. Знаєте, в нас мода на те, щоб невідомі бухгалтери чи аудитори, які щось робили в закордонних конторах, вони вважаються великими управлінцями у нас. Наприклад, в Укрпошті з величезною зарплатою людина, яка взагалі не мала стосунку до подібної галузі, нічим реально не керувала, фактично вона була звичайним інвестбанкіром, який міг щось купити подешевше, швиденько продати, і виїхати за кордон – така в них психологія», - зазначив Загородній.

«Тому не є гарантією що прийдуть. Мають бути конкретні показники: шановний, а що саме ти в такі і такі строки зробиш? По-друге, якщо не буде контролю за їх корупційною діяльністю – ці великі зарплати будуть для них приємним додатком до всього іншого», – зауважив політолог.

Нагадаємо, громадянин США Ігор Смілянський приступив до роботи на посаді гендиректора Укрпошти 1 липня 2016 року, не маючи досвіду роботи на керівних посадах і в поштовій галузі. Перед тим він працював на низьких і другорядних посадах в сфері консалтингу - бухгалтером і консультантом.

Проте, на закритому конкурсі його було обрано гендиректором Укрпошти з посадовим окладом 333 000 гривень. Експерти вважають, що його призначення відбулося через корупційну схему, реалізовану за участі кадрової агенції Talent Advisors, якій Ігор Смілянський повинен виплатити 50% його річної зарплати у вигляді гонорару за своє призначення. Як відомо, керівник державної комісії, яка в закритому режимі обрала Ігоря Смілянського на посаду генерального директора УДППЗ «Укрпошта», одночасно є керівником кадрового агентства Talent Advisors.

Конкурсна презентація Ігора Смілянського була однією з найгірших серед конкурсантів: не містила жодних фінансових показників, передбачала приватизацію Укрпошти і скорочення 7000 поштовиків. З моменту призначення на посаду в квітні 2016 року і по сьогодні Смілянський не може представити план першочергових заходів з реформування Укрпошти та власний KPI.


Експерти та журналісти вважають, що призначення заступників Смілянського також відбулося через корупційну схему за участі Talent Advisors. Їм були призначені оклади від 145 до 300 тисяч гривень, що викликало чимале обурення в працівників Укрпошти, де середня зарплата складає 2400 грн.

Олексій Левченко, http://politiko.ua/blogpost139735