"Призначення Смілянського гендиректором Укрпошти і його діяльність на цій посаді - це дискредитація західного досвіду реформування", - Вадим Карасьов, український політолог і аналітик

19.07.2016

Укрпошту готують до екстреної приватизації


Українських журналістів обурило рішення нового глави "Укрпошти" Ігоря Смілянського заборонити своїм співробітникам спілкуватися зі ЗМІ без його відома. Також чиновник заборонив обласним філіям будь-яку взаємодію із засобами масової інформації та навіть публікації в соцмережах без узгодження з генеральною дирекцією.

Рядові співробітники "Укрпошти" впевнені - нинішній керівник веде державне підприємство в прірву, встановивши там пряму диктатуру.

Ігоря Смілянського погодили на посаду генерального директора ДП "Укрпошта" в квітні цього року. Рішення було прийнято на засіданні Уряду.


"У Смілянського досвід більше 17 років в сфері стратегічного, управлінського і фінансового консалтингу.", - прокоментував Володимир Гройсман призначення Смілянського. Тим самим Прем'єр-міністр визнав, що в Смілянського немає досвіду управління комерційними підприємствами.

У своїй конкурсній заявці Смілянський пропонував приватизацію "Укрпошти" - і судячи з трудових "досягнень" Смілянського, саме для цього його і відібрали. Виявляється, в попередньому конкурсі на посаду керівника "Укрпошти" міністр інфраструктури Пивоварський проштовхував колишнього банкіра Артема Єршова, який в нульові роки організовував плачевну приватизацію "Укртелекому".

Вибір припав на Смілянського швидше за все тому, що керівник комісії, яка його обрала, одночасно був керівником кадрового агентства Talent Advisors, з яким у Смілянського був укладений контракт на його працевлаштування з комісійними на суму його піврічного окладу в 2 млн. грн.

Минуло пару місяців і першим наказом Ігоря Смілянського стало введення цензури.

На своїй сторінці в Фейсбуці, Смілянський пояснив свій наказ так: 
"Щоб клієнтів і громадськість не дезорієнтували суперечливою інформацією, був налагоджений контроль за її випуском. Щоб громадяни знали, що ми як "Укрпошта" почали займатися саме їх приземленими проблемами, а не дронами в хмарах".
Втім, самі співробітники "Укрпошти" дотримуються іншої думки. У багатьох регіонах філії "Укрпошти" виглядають більш, ніж плачевно. Про далекі села і говорити не доводиться - там "Укрпошта" більше нагадує підприємство з 60-их років минулого століття. Неналежним чином обладнані приміщення, відсутність комп'ютерів і оргтехніки, мізерна зарплата в 0,7 - 0,8 від ставки - такі сьогоднішні реалії "Укпошти" в українській глибинці. Природно, якщо ці реалії демонструвати - інвестор для приватизації навряд чи знайдеться швидко. Саме тому нове керівництво "Укрпошти" всіляко намагається приховати реальні проблеми державного підприємства.

Представники Спілки поштовиків, впевнені, що Смілянський таким чином намагається приховати власну некомпетентність і безпорадність, сподіваючись, що до владних структур і громадськості не потрапить інформація про його неготовність керувати стратегічним підприємством.
"Ігор Смілянський грубо порушив Конституцію України та норми міжнародного права. Вимога поштовикам отримувати дозвіл на спілкування із засобами масової інформації та розміщення інформації в мережі інтернет є цензурою і порушенням прав громадян на свободу вираження своїх думок ", - зазначає Союз поштовиків.
Як стало відомо ЗМІ, Ігор Смілянський був замішаний у відмиванні грошей на території відразу трьох країн, а також пов'язаний з групою Фірташа-Льовочкіна. Можливо, він боїться, що стане відомо про його нездатність управляти підприємством, про відсутність програми дій, про його некомпетентність і нерозуміння проблем "Укрпошти" і про його старі зв'язки і махінації. Плюс до всього, Смілянський не має досвіду роботи на керівних посадах, жодного дня не керував підприємствами і ніколи не мав відношення до пошти.

На першій зустрічі з керівництвом підприємства Смілянський обіцяв зміни в роботі підприємства.
"Я вам покажу як треба працювати! Уже через три місяці я запущу послугу "Доставка посилок по Україні за три дні з поверненням оплати в разі затримки", - розповідав на зустрічі Смілянський.
На ділі ж нічого не зроблено. А це говорить про те, що обіцянки він виконувати не вміє і не хоче. І по суті таких заяв, не зовсім розуміє як працює пошта. Тепер Смілянський боїться того, що надбанням громадськості стане його реальна трудова біографія, з якої чітко видно повна відсутність у нього виробничого управлінського досвіду. Бояться цього й ті, хто затіяв аферу з його призначенням і космічними комісійними кадровому агентству.
"Цим наказом Смілянський просто показав свою некомпетентність в роботі. Громадськості стало зрозуміло, що він не знає, що слід робити і як керувати. А про пошту він нічого абсолютно не знає", - кажуть представники Спілки поштовиків.
На початку місяця на брифінгу в Києві, Смілянський розповів, що буде заробляти 333 тис. грн. на місяць. Виплата преміальних і бонусів буде обумовлена залежно від результатів його роботи. Також він переконував, що в Україні не заборонене подвійне громадянство, а податки він сплачує в двох країнах – Україні та США.

Яскраві ідеї, про які Смілянський розповідав пресі - відкриття примірочних кабінок в поштових відділеннях, платних туалетів та поштового банку - не мають ніякого відношення до дійсності і відірвані від реалій. Всі його ідеї викликають в поштовиків лише посмішки. Вони не розуміють за що йому платять 333 тис. грн. на місяць.

З усього помітно, пан Смілянський не в курсі, що в 2014 році, незадовго до свого вигнання, керівник Укрпошти Михайло Паньків видав наказ про заборону користуватися інтернетом в робочий час - тому що співробітники негайно зливали в мережу інформацію про його справи. Але жодні заборони йому так і не допомогли.

Швидше за все громадянин США Смілянський, не знає, що свобода інформації є головним засобом захисту від корупції і зловживання владою. Єдиний ефективний спосіб боротьби з корупцією - це повна відкритість і вільне вираження думок.