"Призначення Смілянського гендиректором Укрпошти і його діяльність на цій посаді - це дискредитація західного досвіду реформування", - Вадим Карасьов, український політолог і аналітик

07.01.2017

Ігорю Смілянському затвердили план знищення Укрпошти

Фінплан Укрпошти на 2017 рік – це план знищення підприємства


Під таким заголовком вийшла стаття на сайті антикорупційних розслідувань SKELET-info


Фінансовий план Укрпошти на 2017 рік було затверджено за кілька днів до Нового року. Міністр інфраструктури Омелян прокоментував його дуже стримано, хоча перед тим голосно критикував фінплан Укрзалізниці, який на його думку є «відверто слабким», адже не відображає повною мірою весь спектр напрямків розвитку компанії в наступному році. «Фінплан погоджено в цілому, інакше робота компанії опинилася б на межі зупинки. Проте, ми очікували на інший підхід», — пояснив Омелян.

А чи є «відверто слабким» фінплан Укрпошти і чи відображає він повною мірою весь спектр напрямків розвитку компанії в наступному році? На відміну від Укрзалізниці, він не отримав такого висвітлення і оцінок, навпаки проглядалося бажання з боку профільного міністра та гендиректора Укрпошти, сховати цей документ від громадськості та експертів.

Втім, навіть зі їх скупих коментарів стали зрозумілими страшні наслідки прийняття цього фінплану.

По-перше, це безприбутковий фінплан. Ті 300 тис. грн. прибутку Укрпошти, що там закладені – вони навіть менше місячної зарплати її гендиректора Ігоря Смілянського. Це символічно – Укрпошта за рік заробить менше, ніж Смілянський заробляє за місяць. Але будьте впевнені, навіть ці 300 тис грн – це фікція, це взяті зі стелі цифри – їх «намалювали» тому що не можна було схвалити безприбутковий фінплан. Насправді, в 2017 році Укрпошта отримає величезні збитки, які будуть вимірюватися сотнями мільйонів гривень.

По-друге, Омелян та Смілянський стверджують, що доходи підприємства будуть збільшені на 20% в порівнянні з минулим роком. Це цинічна брехня! При цьому джерела такого різкого збільшення доходів вказують такі «Зростання доходів відбуватиметься за рахунок підвищення доходів по таких позиціях, як торгівля, платежі, усі види поштових відправлень, пенсії та перекази». З чого раптом по цих «позиціях» (хіба що крім зростання надходжень від комісії за комунальні платежі), доходи різко зростуть? Адже новим керівництвом Укрпошти вчора і сьогодні нічого не було зроблено, щоб доходи зросли завтра. Тим більше що 2 останні квартали 2016 р. за повної бездіяльності керівництва і хаосі в управлінні підприємством спостерігалося різке падіння майже за всіма фінансовими показниками і зростання збитків. Немає жодних передумов для покращення ситуації!

По-третє, у зв’язку з підвищенням мінімальної зарплати в фінплан закладене зростання на 806 млн. грн. витрат на оплату праці. Звідки візьмуться ці додаткові 806 млн.? Вже видно як зараз керівництво Укрпошти вирішує цю проблему – збільшенням норм і зменшенням коефіцієнту ставки для виробничого персоналу, і цим доводять листонош до масового звільнення.

По-четверте, заплановано збільшити фінансування капітальних вкладень в 2,4 рази: з 206 млн. грн. в 2016 році – до 500 млн. грн. в 2017 році., в тому числі на ремонти відділень поштового зв’язку (ВПЗ). Звідки візьмуться додаткові 300 млн? З урахуванням, що потрібно десь знайти 800 млн на зарплати, це можливо лише за рахунок залучених коштів. Це повністю співпадає з одним із пунктів відомого плану – заради виконання якого Смілянського (замінивши ним Артемія Єршова) призначили гендиректором Укрпошти – отримання кредитів і навішування на підприємство непідйомних боргів.

Як можна в такий кризовий час різко збільшувати капітальні вкладення – без жодного обгрунтування, без обговорення на науково-технічній раді? Напевне, ці непотрібні закупівлі заплановані заради відкотів та отримання кредитів від друзів-банкирів. Згадайте історію із закупівлею новим керівництвом Укрпошти непотрібних 3500 комп’ютерів за завищеною на 15 мільйонів ціною – досі не комп’ютерізовано жодного нового робочого місця! Досі не комп’ютерізовано жодного нового ВПЗ! Без сумніву, ці півмільярдні «капінвестиції» очікує така сама доля.

Заплановано 60 млн на ремонт ВПЗ. Чудово! Але ж в липні Смілянський волав, що він зупинив тендери на ремонти ВПЗ на суму 50 млн – і тим самим «зекономив» собі на зарплату. А Омелян ходив по телеканалах і з розумним виглядом скрізь повторював: «Смілянський зупинив сумнівні тендери, і тим самим зекономив собі на зарплату!». А тепер що вони скажуть? Що Смілянський збільшив сумнівні і необгрунтовані капітальні вкладення на 300 млн і тим самим заробив набагато більше своєї зарплати?

Отже, в цій ситуації, коли потрібно максимально економити і зменшувати витрати, авантюристи збираються різко збільшити необгрунтовані витрати – і без сумніву це робиться заради відкотів, заради кредитів, заради доведення підприємства до банкрутства. Інших логічних пояснень для цієї запланованої фінансової вакханалії – немає.

До речі, штат генеральної дирекції Укрпошти за останні 5 місяців зріс з 350 осіб до 650, а місячний фонд основної зарплати з 2 млн до 15 млн. Тут можна згадати слова Омеляна при призначенні Смілянського про те, що будуть скорочувати лише адміністративний персонал, але, як бачимо, все відбувається навпаки: різке скорочення виробничого персоналу і різке збільшення апарату управління.

Це лише короткий, поверховий огляд фінплану-2017 на основі тих даних що потрапили у відкритий доступ. Але зрозуміло, що цей фінплан передбачає різке зростання корупційних потоків, непрозоре управління Укрпоштою і забезпечення свідомої деструктивної діяльності групи посадових осіб. Затвердження такого нереального і злодійського фінплану доводить існування злочинної банди, яка має на меті довести Укрпошту до банкрутства за схемою Укртелекому. Не забуваємо, що цей фінплан готував перший заступник гендиректора Укрпошти Олександр Чернявський – людина Львочкіна/Ахметова, яка реалізовувала таку саму злочинну схему в Укртелекомі і яку тепер впровадили здійснювати її в Укрпошті.

Варто зазначити, що для отримання можливості повною мірою освоїти кошти цього фінплану, Ігор Смілянський, за сприяння його покровителів із Мінінфраструктури та Мінекономрозвитку, зірвав заплановану на IV кв. 2016 року корпоратизацію Укрпошти – адже у випадку створення ПАТ «Укрпошта», нею керували би вже зовсім інші люди.

Затвердження явно злодійського фінплану Укрпошти, вимагає рішучих дій для рятування поштового оператора. Видається за доцільне створення урядової комісії для запобігання знищенню стратегічного державного підприємства і оцінки управлінських рішень керівництва Мінінфраструктури та Укрпошти, спрямованих на доведення Укрпошти до банкрутства. Адже немає сумнівів, що через декілька місяців аферисти з Укрпошти та Мінінфраструктури звернуться до Уряду за фінансовою допомогою заради збереження функцій поштового оператора, які гарантовані державою.

SKELET-info