"Призначення Смілянського гендиректором Укрпошти і його діяльність на цій посаді - це дискредитація західного досвіду реформування", - Вадим Карасьов, український політолог і аналітик

13.01.2017

Ігорю Смілянському загрожує кримінальна справа за надання збиткових послуг

Ігорю Смілянському загрожує кримінальна справа та відшкодування мільйонних збитків, завданих через злочинний наказ, яким він примусив Київську дирекцію надавати нерентабельні послуги 



11 січня прес-служба «Укрпошти» повідомила, що Українське державне підприємство поштового зв’язку «Укрпошта» тимчасово припинило прийом комунальних платежів на рахунки київського комунального підприємства «Головний інформаційно-обчислювальний центр» (ГІОЦ) у зв’язку з нерентабельністю послуг.
«Укрпошта» тимчасово призупиняє прийом комунальних платежів на рахунки київського комунального підприємства «Головний інформаційно-обчислювальний центр». Цей крок обумовлений нерентабельністю співпраці УДППЗ «Укрпошта» з ГІОЦ, про що свідчить аналіз економічної ефективності надання послуг, зокрема послуги з прийому платежів за договором з ГІОЦ, проведений «Укрпоштою» у другій половині 2016 року», — йдеться у повідомленні.
Прес-служба «Укрпошти» пояснила, що винагорода від прийнятих від населення платежів, які отримує за свої послуги Київська міська дирекція «Укрпошти», не забезпечує покриття витрат дирекції на надання таких послуг і є збитковою для компанії.
«З урахуванням цього факту і законодавчо встановленою забороною для держпідприємства надавати збиткові послуги (за винятком універсальних поштових послуг), у грудні «Укрпошта» звернулася до ГІОЦ з пропозицією підняти тариф на послуги «Укрпошти» з прийому платежів», — зазначають у прес-службі держпідприємства.
Згідно з повідомленням, оскільки ГІОЦ відмовив у зміні тарифу, «Укрпошта» прийняла рішення не продовжувати строк дії договору, який завершився 31 грудня 2016 року, між двома підприємствами на невигідних для себе умовах.

У розпорядженні SKELET-info опинився документ, який пояснює хто створив ці самі «невигідні умови». Вони походять з наказу генерального директора Укрпошти Ігоря Смілянського №648 від 11 серпня 2016 року, яким наказується встановити винагороду «Укрпошти» за договором з ГІОЦ у розмірі 0,5%.


До того часу «Укрпошта» працювала з ГІОЦ на межі рентабельності за 1% процент винагороди, і тому наказ Ігоря Смілянського встановити винагороду за послуги Укрпошти вдвічі нижчою за рівень рентабельності викликав здивування в працівників Київської дирекції, адже законодавство забороняє держпідприємствам надавати збиткові послуги.

Втім, вони вимушені були виконувати злочинний наказ і через декілька місяців Київській дирекції було завдано величезних збитків через надання ГІОЦу нерентабельної послуги.

Тобто, «Укрпошта» правдиво пояснює, що причиною призупинення прийому комунальних платежів є нерентабельність послуги, втім, вона нічого не каже про те, що надання послуги нижче рівня рентабельності відбувалося завдяки злочинному наказу генерального директора Ігоря Смілянського.


Джерело SKELET-info в Київської дирекції «Укрпошти» повідомило, що в серпні Смілянського попереджували про нерентабельність надання послуги за 0,5% винагороди, втім він не взяв до уваги розрахунки. Джерело зазначає, що крім особистої зацікавленості генерального директора, іншого пояснення появі цього наказу немає, адже він не лише порушує закон, але й знаходиться за межами здорового глузду.

Щодо «ціни питання» — платежі, які «Укрпошта» приймала на користь ГІОЦ у 2016 р., загалом становили біля 1 млрд 200 млн грн. Отже завдані держпідприємству збитки, за півроку роботи з невигідною винагородою 0,5% складають приблизно 6 млн. грн.

До речі, крім кримінального провадження, яке має закінчитися відшкодуванням гендиректором завданих збитків (ці збитки підтвердила в своєму прес-релізі «Укрпошта»), варто провести розслідування щодо недобросовісної конкуренції, адже неприродньо низька комісія «Укрпошти» привабила величезну кількість киян і у поштових відділеннях утворювалися величезні черги, котрі, як з’ясувалося, лише множили збитки держпідприємства.

SKELET-info