"Призначення Смілянського гендиректором Укрпошти і його діяльність на цій посаді - це дискредитація західного досвіду реформування", - Вадим Карасьов, український політолог і аналітик

23.09.2016

До уваги Генпрокурора: сліди злочинців з Укртелекома ведуть на Укрпошту

Команда приватизаторів отримує оклади від 200 до 300 тис. грн.. Вони ненавидять один одного, а всіх їх ненавидить колектив Укрпошти. Крайні праворуч - Смілянський та Чернявський, імена інших знати не варто - ці люди нічого не вміють і не вирішують.

Нещодавно генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що телекомунікаційна компанія Укртелеком була приватизована компанією з Кіпру фактично безкоштовно. Проте Генпрокуратура займеться справою Укртелекому, коли з’ясує хто є бенефіціаром офшорної компанії, яка придбала компанію Укртелеком.


Генпрокурор пояснив, що кіпрська компанія заплатила за купівлю Укртелекому кілька сотень мільйонів доларів, але потім під заставу компанії було взято гроші в кредит в одному з українських банків, які згодом вивели на рахунки тієї ж таки кіпрської компанії.

«Тобто, фактично, Укртелеком дістався зловмисникам безкоштовно», — зауважив Луценко.

Він також додав, що Генпрокуратура займеться бенефіціаром цієї компанії, як тільки Кіпр повідомить українським правоохоронцям ім’я цієї людини.

Втім, незрозуміло, навіщо Генпрокуратурі чекати повідомлення з Кіпру, яке може й не надійти, якщо всю інформацію можна отримати в Києві.

Два місяці тому заступником генерального директора УДППЗ «Укрпошта» було призначено сумнозвісного Олександра Чернявського, останнім місцем роботи якого була посада фінансового директора агрохолдингу «Мрія», де він протримався 3 місяці — з вересня по грудень 2014 року. Його зі скандалом зняли з роботи після того як він зник із фінансовою документацією агрохолдингу.

А перед тим, з 17 червня 2013 р. Чернявський працював директором з фінансової та комерційної діяльності ПАТ «Укртелеком». 4 жовтня 2013 р. холдинг «Систем Кепітал Менеджмент», що належить Ринату Ахметову, купив у австрійської EPIC 100% акцій компанії UA Тelecominvest Limited, якій належать 100% ТОВ «ESU», яке в свою чергу, володіло 92,79% акцій «Укртелекому».

7 жовтня 2013, через 3 дні після цього і через 3 місяці після призначення, Олександра Чернявського звільнили, а 3 лютого 2014 р. Чернявський стає директором ТОВ «ESU» — основного акціонера «Укртелекому». І хоча у вересні 2014 р, через 7 місяців після призначення, загальні збори учасників ТОВ «ESU» відкликали Чернявського з посади, йому добре відомо хто є бенефіціаром офшорної компанії, яка придбала компанію Укртелеком (читайте: Левочкин, EPIC, «Укртелеком»: в предчувствии «отжима»)

Свого часу, на початку 2000-х, Артемій Єршов і Сергій Льовочкін прогриміли на всю країну, коли працювали в «одній зв’язці» на багатій ниві управління державною власністю Зокрема, їхні прізвища називали в прив’язці до сумнівних оборудок з майном і грошима «Укртелекому» (читайте: Артемий Ершов: участник финансовых махинаций и ставленник Левочкина). Льовочкін працював головою наглядової ради «Укртелекому», а його друг і бізнес-партнер Артемій Єршов обіймав посаду заступника голови правління з управління корпоративними правами — тобто, опікувався передприватизаційною підготовкою зсередини «Укртелекому». У чому виразилася ця «підготовка»?

Спочатку, як тільки Льовочкін і Єршов потрапили в «Укртелеком», одразу ж щомісяця платежі в розмірі 5-7 млн. грн. (на той час, це 1-1,2 млн доларів) з формулюванням «для виплати відсотків власникам облігацій ВАТ «Укртелеком»» пішли через рахунки АБ «Кліринговий дім», в якому перед тим працювали і Льовочкін і Єршов. Десятки мільйонів гривень «Укртелеком» перераховував в недержавний пенсійний фонд «Емеріт-Україна». А керувала активами цього НПФ «Емеріт-Україна» інвестиційна компанія «Трійка Діалог Україна», директором якої працював той же самий Артемій Єршов.

Отже, Єршов і Льовочкин активно доклалися до банкрутства і подальшої приватизації Укртелекому, без сумніву, вони також добре знайомі із бенефіціарами офшорних компанії, які причетні до оборудок з Укртелекомом.

Наприкінці 2015 року, при проведенні конкурсу на посаду гендиректора «Укрпошти», екс-міністр інфраструктури Андрій Пивоварський (читайте: Андрей Пивоварский. Министр развала инфраструктуры) активно просував на цю посаду саме Артемія Єршова, якого він взяв до себе помічником (читайте: На Укрпочту претендуют воры и взяточники та Серед радників Міністерства інфраструктури виявили корупціонерів, шахраїв, колишніх регіоналів та росіян).

Проте журналісти одразу зрозуміли що Єршова відряджають в Укрпошту для застосування його укртелекомівського досвіду банкрутства і приватизації і вчинили галас (читайте: «Укрпошту» готують до банкрутства і приватизації за схемою «Укртелекому»).

Той конкурс на посаду гендиректора «Укрпошти» було заблоковано судом, а на наступний конкурс замість одіозного Єршова від Пивоварського виставили нікому невідомого консультанта із США Ігора Смілянського (читайте: Американский победитель конкурса на гендиректора «Укрпочты» хочет приватизировать госпредприятие).

В результаті Ігора Смілянського, який фактично не має українського громадянства, визнали переможцем на корумпованому і абсолютно закритому конкурсі на посаду гендиректора Укрпошти (читайте: Вибори керівників держпідприємств перетворились на профанацію з ознаками корупції) і прописали йому посадовий оклад 333 000 гривень.

Експерти вважають, що призначення Смілянського відбулося через корупційну схему, реалізовану за участі кадрової агенції Talent Advisors, якій він повинен виплатити 50% його річної зарплати у вигляді гонорару за своє призначення. Як відомо, керівник державної комісії, яка в закритому режимі обрала Ігора Смілянського на посаду генерального директора УДППЗ «Укрпошта», одночасно є керівником кадрового агентства Talent Advisors (читайте: Тест Гройсмана: сможет ли варяг реформировать Укрпочту?).

Конкурсна презентація Ігора Смілянського була однією з найгірших серед конкурсантів: не містила жодних фінансових показників, передбачала приватизацію Укрпошти і скорочення 7000 поштовиків. Сьогодні Смілянський та міністр інфраструктури Омелян намагаються не згадувати про ту «переможну» презентацію і три місяці поспіль розповідають, що в Смілянського нібито існує програма реформування Укрпошти, однак показати її не можуть.

Втім у такій поведінці проглядається певна тактика, адже Смілянський та Омелян, за відпрацьованою Льовочкіним і Єршовим в Укртелекомі схемою впевнено ведуть Укрпошту до запланованого банкрутства, а реальна і зрозуміла і програма розвитку Укрпошти лише заважатиме на цьому шляху.

Варто згадати ще одного досвідченого члена приватизаційного угруповання, в якому існує чіткий розподіл ролей. Основним виконавцем процесу банкрутства та виведення активів з Укрпошти є вищезгаданий колишній укртелекомівець Олександр Чернявський, якого приставили до Смілянського на посаду фінансового директора з окладом 300 тисяч гривень.

Самого Смілянського до фінансів і майна не підпускають, його роль в цьому угрупованні зводиться лише до створення «димової завіси» — проголошення безкінечних пафосних нісенітниць про майбутнє Укрпошти, які подобаються журналістам — про створення на Поштового банку, про побудову в усіх поштових відділеннях приміркових кабінок, про допомогу від МВФ та ЄБРР, про те що Укрпошта збільшить прибутки на мільярд гривень тощо. Коли його викривають в нереальності цих обіцянок – не біда, він вигадує нові, головне щоб ніхто не цікавився тим що насправді відбувається на підприємстві.

Також для відведення очей, заступниками Смілянського призначили усіляких невігласів – проголосивши їх «топ-менеджерами» і «дрім-тімом» та призначивши їм зарплати від 200 до 300 тисяч гривень. Для них вигадали легенду що нібито вони мають розвивати Укрпошту, проте досвідчені поштовики називають їх «монгольськими космонавтами» і просять нічого не чіпати (читайте: Скоро украинцев удивят не только назначения на Укрпочте, но и путь по которому ее ведут).

В цей час свою чорну справу робить Олександр Чернявський, не гребуючи відкотами з комітентів і виконавців капітальних ремонтів та спрямовуючи гроші держпідприємства на закупівлю палива та запчастин без конкурсів за фіктивними договорами.

На найвищому рівні це угруповання прикриває міністр інфраструктури Омелян, який навіть не соромиться брехати виводячи громадянина США Смілянського з під ударів ЗМІ. Так, наприклад, на телеканалі 112 на питання щодо безсистемної роботи Укрпошти він заявив, що нібито Смілянський 1 серпня передав до Мінінфраструктури на погодження план розвитку підприємства. Цей план досі ніхто не бачив – і не побачить, бо приватизаторам Укрпошти він стане вироком.

Інформаційне супроводження доведення Укрпошти до банкрутства та її подальшої приватизації здійснюють три видання:

1) «Новое время» (власник — Томаш Фіала, який зацікавлений в купівлі за безцінь активів Укрпошти і є організатором цієї схеми), 2) Delo.ua (власник Сергій Рубіс, член ревізійної комісії ПАТ «Укртрансгаз», яке зараз приховано готують до продажу) та 3) Еспресо-ТВ, що наближене до Народного Фронту за квотою якого Омелян став міністром. Ці медіа «ставлять димову завісу» і без зупинки транслюють всі маячні просторікування Смілянського щодо майбутнього Укрпошти, порушуючи при цьому всі журналістські стандарти і не дозволяючи експертам висловлювати альтернативну думку щодо безрозсудних ідей американця.

Отже, зараз Укрпошту не просто руйнують — її свідомо доводять до такого стану, з якого її потім неможливо буде вивести. Всі ці Смілянські та Чернявські, під прикриттям високих посадових осіб та певних ЗМІ, навмисне ведуть підприємство до банкрутства для того, щоб замовники могли за копійки скупити його активи.

Тому Генпрокурору Юрію Луценку вже зараз варто звернути увагу на Укрпошту – щоб не тільки дізнатися там про бенефіціарів офшорної компанії, яка придбала Укртелеком, але щоб потім не чекати роками відомостей про бенефіціарів офшорної компанії, яка придбає Укрпошту та не бідкатися що Укрпошта «дісталася зловмисникам безкоштовно».

Ольга Обашидзе для SKELET-info