"Призначення Смілянського гендиректором Укрпошти і його діяльність на цій посаді - це дискредитація західного досвіду реформування", - Вадим Карасьов, український політолог і аналітик

06.02.2022

«Укрпошта» збирається придбати «моєчний» банк у Віктора Ющенка

10 листопада 2021 року дрібний «Альпарі банк», який має всього одне відділення, вирішив продати 100% своїх акцій. Згідно з повідомленням банку, сума угоди складе 232 млн грн. або 93% всіх його активів. Насправді це дуже незвичайна оборудка, оскільки банки давно вже не продаються з такими високими коефіцієнтами.

Придбати «Альпарі» збирається державна «Укрпошта», яка має 11 тисяч відділень, де наразі продаються навіть харчі, цукерки, консерви та всілякий мотлох. Там давно мріють зайнятись більш прибутковим бізнесом – обміном готівкової валюти, збиранням депозитів населення та видачею кредитів. Але для цього потрібна банківська ліцензія, яку й збирається отримати оператор поштового зв’язку разом з придбанням «Альпарі».

«Укрпошта» неоднарозово намагалась домовитись про ліцензію напряму з Нацбанком, але отримувала відмови – тому що, компанія не має прозорої звітності та, за даними міжнародних аудиторів, багато років підробляє звітність. Крім того, левова частка відділень державної пошти досі навіть не мають комп’ютерів і ведуть облік вручну. Так, наприклад, за даними авдиторської компанії «Baker Tilly» в 2019 році «Укрпошта» не вела належних облікових записів щодо оплати підписки на періодичні видання, а це приблизно 100 млн грн. Крім того, авдитори не змогли підтвердити доходи держфірми в 2020 році в розмірі 402 млн. грн. від торгівлі власними та комісійними товарами. Скоріше за все сума була набагато більшою та не відображалась в бухгалтерському обліку.


Керує державною «Укрпоштою» з 2016 року такий собі Ігор Смілянський. Людина Ріната Ахметова. У 2010 – 2011 роках Смілянський займався злиттям банків Ахметова ПУМБ і «Донгорбанк», а в 2014 році – злиттям ПУМБа («Перший український міжнародний банк») з російським банком «Ренесанс Капітал». У 2019 – 2020 роках Смілянський також був членом наглядової ради державного концерну «Укроборонпром». Тож не дивно, що в  політичному середовищі кружляють чутки, що на посаду голови «Укрпошти» та в «Укроборонпром» Ігоря Смілянського, начебто, проштовхнув Рінат Леонідович.

Смілянський
Ігор Смілянський
Смілянський, якому ледве вдається керувати однією з найбільших держкомпаній, вже потрохи віддячує Ахметову. Ще в 2018 році «Укрпошта» уклала угоду з ПУМбом про надання послуг цього банку через свої відділення. Щоправда, проєкт виявився провальним, оскільки не зміг охопити більшість поштових відділень, де досі працюють на рахівницях замість комп’ютерів. Але Ахметову таки щось перепало. Наприклад, у квітні 2020 року «Укрпошта» Смілянського обрала фінансовим партнером все той же ПУМБ для закупівлі 500 автівок FIAT Doblo Maxi у фіктивного ТОВ «ТД «Укрлада». Сума контракту склала 8,5 млн євро, розмір відсотків, які при цьому отримав ПУМБ, банк не розголошує. Як правило, це 20-30% річних.

Тепер екс-банкір Ахметова Сміляньский вирішив зробити хід конем, щоб утерти носа
незговірливим чиновникам НБУ, які відмовили йому в банківській ліцензії. Він збирається розгорнути банківський бізнес в «Укрпошті» під ліцензією банку «Альпарі».

Єдиним власником цієї фінустанови фігурує нікому невідомий Бахтарі Хедаятоллах (BAKHTARI HEDAYATOLLAH), громадянин України та Об’єднаних Арабських Емiратів (місто Дубай). Але він – звичайний «фунт», підставна особа, хоча й пересувається в Дубаях на власному Роллс Ройсі. Але, насправді, банк контролює екс-президент України Віктор Ющенко, який є головою наглядової ради «Альпарі банку».

У наглядову раду також входить давній соратник Віктора Андрійовича, безалкогольний екс-міністр економіки Сергій Терьохін. Головою правління «Альпарі банку» нещодавно призначений Ігор Францкевич, з яким Ющенко приятелює ще з далеких 90-х, коли вони вдвох довели до банкрутства державний банк «Україна».

У квітні 2019 року Нацбанк оштрафував «Альпарі» на 2 млн грн. за відмивання брудних грошей. Банк намагався відбитись від санкцій в судах, але безуспішно.

У банківській сфері, де всі все про всіх знають, побутує переконання, що левова частка грошей в банку належить Віктору Андрійовичу, який виводить та заводить валюту через різні схеми та спекулює доларами на міжбанку через «Альпарі». Також кажуть, що він не полишає надію знову очолити Національний банк України, про що навіть вів перемовини з головою офісу президента Андрієм Єрмаком. Але там йому нічого не пообіцяли.

У «Альпарі Банка» наразі чималі проблеми. 3 грудня 2021 року Печерський райсуд Києва надав слідчим Державного бюро розслідувань (ДБР) на доступ до документів в «Альпарі Банку» з можливістю їх вилучення. Досудове розслідування в кримінальному провадженні № 42019101060000331 від 28 жовтня 2019 року здійснюється в зв’язку з наявною інформацію про те, що статутний капітал «Альпарі банку» є фіктивним. Як пише слідчий ДБР у клопотанні про тимчасовий доступ документів, «розслідуванням встановлені обставини протиправної діяльності, пов’язаної із фіктивним формуванням статутного капіталу АТ «Альпарі Банк» за сприянням службових осіб Національного банку України, пов’язаних із невжиттям щодо АТ «Альпарі Банк» заходів правового реагування щодо фактів виявлених порушень законодавства у сфері банківської діяльності та протидії легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом».

У ДБР вважають, що статутний капітал банку був поповнений з порушеннями закону спочатку на 78 млн. грн., потім ще на 34 млн. грн. за так званою спрощеною процедурою за рахунок «брудних» коштів. Формально вніс кошти все той же Бахтарі Хедаятоллах. Але в слідства є підстави вважати, що це – гроші Віктора Ющенко. Може, тому Ющенко й вирішив продати свій банк Ахметову, тобто «Укрпошті»?

Цікава деталь: попередня сума правочину з продажу акцій «Альпарі» складає 232 млн грн, але за твердженням банку сума «може бути відкоригована». За словами джерел в «Укрпошті» торги з власниками «Альпарі» ще не завершені, оскільки Віктор Андрійович, начебто, вимагає за акції банку мінімум 500 млн грн. Мовляв гроші все одно державні, а отримати ліцензію в Нацбанку, враховуючи відкати, коштує приблизно стільки же.

І вишенька на тортик. 2 липня 2021 року «Альпарі» ухвалив рішення залучити в Нацбанку кредит рефінансування в розмірі 1,1 млрд грн. Незважаючи на те, що «Альпарі банк» не має ніякої адекватної застави, голова НБУ Кирило Шевченко якимось чудом погодив цю оборудку. Скоріше за все, безкоштовно та без усіляких відкатів. Схему доручено провести Францкевичу, який давно товаришує з Кирилом, і, мабуть, знає як треба правильно дякувати.

naspravdi.today