"Призначення Смілянського гендиректором Укрпошти і його діяльність на цій посаді - це дискредитація західного досвіду реформування", - Вадим Карасьов, український політолог і аналітик

16.11.2018

БАНКРУТСТВО УКРПОШТИ


За вказівкою Порошенка відбувається злочин із навмисного доведення Укрпошти до банкрутства з метою її подальшої приватизації підконтрольними йому структурами.

Для реалізації цього плану в Укрпошту в корупційний спосіб був впроваджений громадянин США Смілянський, який не мав жодного досвіду керівної роботи і ніколи не працював в логістичній або поштовій сфері. Одним з основних завдань Смілянського було зробити укрпоштівський банк з метою перерахування туди мільярдів гривень пенсійних коштів, які будуть там обертатися, і який в подальшому також мав бути приватизований. Його перший заступник з фінансів Олександр Чернявський раніше організовував на посадах  фінансового директора банкрутство агрохолдингу «Мрія», потім банкрутство і приватизацію Укртелекому. До речі, Чернявський отримав найбільшу зарплату  на державному підприємстві в 2017 р.— понад 6,5 млн гривень, або більш як по 543 тисячі на місяць.

На момент їхнього приходу Укрпошта була стабільно прибутковим підприємством, а майже 40% доходу забезпечувала доставка пенсій, яка була «бонусом» до основних послуг.

2015 рік Укрпошта закінчила із чистим прибутком 41 млн грн, за І півріччя 2016 року Укрпошта отримала 30 млн грн прибутку, а після приходу Смілянського влітку 2016, завершила цей же рік із збитком 190 млн грн.

В 2017 році Укрпошта отримала 203 млн грн збитків, за І півріччя 2018 року збиток склав 537 млн грн., а кредиторську заборгованість, яка на момент приходу Смілянського складала близько 180 млн грн, за 1,5 роки (на 01.01.1018) незрозумілим чином збільшилася до 4,3 млрд грн. при річному доході 5,4 млрд грн.. Для зростання збитків, серед іншого було збільшено штатну чисельність Генеральної дирекції – з 350 осіб до 1300, причому їм в рази збільшили зарплату.

Варто зазначити, що в 2017-18 рр. Укрпошта під 19% річних випустила три серії облігацій на 600 млн, які викупив контрольований Порошенком через Макара Пасенюка інвестфонд ICU. Дозвіл на випуск облігацій давав міністр Омелян, хоча він не мав цього робити для настільки збиткового підприємства з величезними боргами, адже у нього заздалегідь не було можливості погасити ці облігації.

Всі істерики Смілянського щодо недоставки пенсій і нерентабельності цієї послуги були погодженим з Порошенком блефом і засобом тиску на депутатів з метою ухвалення закону про поштові рахунки.

Відомо, що Смілянський з міністром Ревою принаймні тричі збиралися в кабінеті у Порошенка, щоб вирішити питання збільшення тарифів за доставку пенсій. Інші питання роботи пошти, напр. збільшення зарплат працівникам, Порошенка не цікавлять, йому потрібно приватизувати Укрпошту разом із високодохідними монопольними послугами і мільярдами пенсійних грошей.

Пенсійний фонд не піддавався на тиск Порошенка – тому що «нерентабельність» послуги з доставки пенсій була відвертою брехнею і не підтверджувалася розрахунками. По-перше, за цю послугу Укрпошта отримує комісійні відповідно до суми пенсій, там немає «тарифу». По-друге, в Укрпошті зараз не ведеться  роздільний облік витрат і «мільярд збитків через доставку пенсій» є брехнею – тому що на цю нещодавно надрентабельну послугу гамузом віднесли всі витрати з доставки преси, листів, кореспонденції, продажу товарів, ВСЮ зарплату листонош, всі свої мільярди штучно зроблених боргів, хоча нещодавно доставка пенсій була лише додатком до цих основних послуг, бонусом, який забезпечував 40% доходів.

НЕ РОЗРАХУВАЛИ - І ЧАС БАНКРУТСТВА ПРИПАВ НА ВИБОРИ


Настав час оголошувати Укрпошту банкрутом – і міністр Омелян, 1-й заст. міністра економіки Нефьодов та експерти-грантоїди вже почали волати про неефективність державного управління і необхідність приватизації, але ж на носу вибори. Варто зазначити, що саме Нефьодов, Омелян, Ковалів, Абромавічус та інші ложкінські «кадри» в корупційний спосіб призначили Смілянського на посаду (за цим фактом порушувалася кримінальна справа), а Омелян, Нефьодов та безліч експертів-грантоїдів за допомогою провладних ЗМІ постійно розхвалюють його «реформи». Вся злочинна і нахабна діяльність Смілянського та тих хто його покриває, невтручання правоохоронних органів, відстороненість Гройсмана, мовчання ЗМІ та депутатів свідчить про те що за ними стоїть хтось дуже впливовий, і ця людина – Порошенко.

Ситуація складається так, що вже немає чим платити зарплату листоношам (про це Смілянський заявив 01.11.18), а якщо вони припинять доставку пенсій, то розлючені пенсіонери та 70 тис. поштарів і їх сім’ї не те щоб не підтримають Порошенка на президентських виборах, а просто винесуть його з Банкової.

Зараз саме час ухвалювати бюджет, і замовник та організатори банкрутства Укрпошти хочуть встигнути закласти туди державну допомогу  Укрпошті у сумі 300 млн грн. щоб протриматися хоча б до виборів. Програма, з якої було б зрозуміло цільове використання цієї допомоги, відсутня.

Нещодавно  "Блок Петра Порошенка" звернувся до Кабінету Міністрів з вимогою ЗБІЛЬШИТИ (хоча Укрпошта ніколи не отримувала допомоги від держави) фінансування ПАТ "Укрпошта", щоб не допустити звільнення співробітників і закриття поштових відділень (на підставі чого? Хто до них звертався? Хоча зрозуміло що Порошенко дав команду).

Проте брехню Смілянського про 1 млрд 200 млн збитків на пенсіях для розрахунків бюджетних витрат не візьмеш, тому 10 днів тому Кабмін доручив Держаудитслужбі на протязі 10 днів перевірити вартість доставки пенсій “Укрпоштою”. Але це нереальний термін, швидше за все вони просто підпишуть готовий папірець.

Вони поспішають, бо отримали команду від майбутнього власника Укрпошти, але ніхто не задає питання яким чином прибуткове підприємство за 2,5 роки зробили банкрутом, хто за цим стоїть і хто за це відповість.


Три дивовижні факти з діяльності Укрпошти.

1. Хоча Смілянський прийшов на прибуткове підприємство, всі фінансові періоди за 2,5 років його діяльності були збиткові (див. вище), тим не менш, Омелян його завжди розхвалює, каже що він задоволений його роботою, хоча в контракті Смілянського визначено, що підставою для його розірвання є збиткова діяльність хоча б за один квартал. Більше за те - за його збиткову діяльність (бо мабуть саме вона є очікуваним результатом) йому збільшили зарплату з 333 тис. до 745 тис. грн.

2. В 2018 р. Укрпошта випустила облігації трьох серій на 600 млн, які викупив контрольований Порошенком через Макара Пасенюка інвестфонд ICU. Дозвіл на випуск облігацій давав Омелян, хоча він не мав давати дозвіл настільки збитковому підприємству з боргом 4,5 млрд грн., адже у нього заздалегідь не має можливості погасити ці облігації. Омелян управляє державним корпоративним 100% пакетом акцій ПАТ «Укрпошта» і одноосібно ухвалює рішення що відносяться до компетенції Загальних зборів підприємства.

3. Смілянський з липня по листопад 2018 р. провів три зустрічі (!) з Порошенком його в кабінеті – всі щодо виплати пенсій Укрпоштою. Після однієї з них Порошенко пообіцяв Смілянському "змінити тариф на доставку пенсій" і наголосив на неприйнятності скорочення відділень Укрпошти в сільській місцевості, а також припинення надання послуги із виплати пенсій через відділення Укрпошти.

Одразу після цих зустрічей (!) Смілянський став погрожувати Уряду, що з січня 2019 року закриє до 7 тисяч поштових відділень, якщо не буде піднято «тариф» (насправді там немає тарифу, а є комісія) за послугу з доставки пенсій. Прем'єр дуже поблажливо відреагував на його погрози, а "Блок Петра Порошенка" звернувся до Кабінету Міністрів з вимогою надати Укрпошті допомогу з державного бюджету.

РЕЗЮМЕ
ПАТ «Укрпошта» свідомо доводять до банкрутства з метою її подальшої приватизації підконтрольними П.Порошенку структурами – інвестфондами та банками – за схемою Укртелекому. Це робили ті ж самі люди що банкрутили Укртелеком і приватизували його. Укрпошту 2,5 роки штучно вганяли в борги – через кредити та випуск облігацій, щодо яких було заздалегідь зрозуміло що Укрпошта не матиме можливості їх погасити. Укрпошта має дуже хороші активи – поштамти, гаражі, навчальні і сортувальні центри із землею в центрах міст. Порошенко хоче забрати Укрпошту без нерентабельних відділень в селах, які він хоче повісити на шию держави, а собі забрати прибуткові монопольні послуги, а також поштові відділення і транспорт які складають конкуренцію «Новій пошті» на зростаючому ринку доставки інтернет-торгівлі.

За матеріалами Громадська рада Укрпошти